21-07-06

Babyboom in China

China maakt zich op voor nieuwe baby boom

 babyboom2
HLN BACKGROUND   China, dat al 1,3 miljard inwoners telt, moet tussen 2006 en 2010 rekening houden met een nieuwe geboortegolf. De machthebbers in Peking zien dan ook geen enkele reden het stringente beleid van geboortebeperking aan te passen of te versoepelen. Het land kan zich volgens minister Zhang Weiqing van Familiezaken niet veroorloven om nog meer druk uit te oefenen op de toch al schaarse hulpbronnen van het land.

De bevolking van China bereikte in november 2005 het aantal van 1,3 miljard. De Chinese bevolking groeit momenteel met gemiddeld 8 miljoen mensen per jaar.

Het land kent al tientallen jaren de zogenoemde een-kind-politiek, die de bevolkingsgroei in toom moet houden. Het beleid is overigens niet voor iedere Chinees geldig of even stringent. Inwoners op het platteland mogen bijvoorbeeld meer kinderen hebben als de eerstgeborene een meisje is.

Een Chinees koppel heeft volgens het staatspersbureau Xinhua gemiddeld 1,8 kind, vergelijkbaar met het gemiddelde kindertal in Nederland.

Volgens officiële opgave heeft de politiek ervoor gezorgd dat de afgelopen dertig jaar zeker 400 miljoen geboortes van nieuwe Chineesjes uiteindelijk werden voorkomen. In de komende jaren bereiken grote groepen uit de „een-kind-generatie” de leeftijd waarop ze zelf weer kinderen gaan krijgen en dat zal voor het eerst sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw een nieuwe geboortegolf veroorzaken. „Om het lage geboortecijfer te handhaven zullen we het beleid dus ook niet gaan aanpassen”, aldus Zhang.

08:18 Gepost door Geert en Inge in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.