05-09-06

Voorbereidingsprogramma (dag 1)

Vandaag was het eindelijk zover... de officiële start in ons adoptieproces, de eerste dag van het voorbereidingsprogramma.

We waren heel benieuwd wie de andere kandidaat adoptieouder(s) zouden zijn. Al vlug kwamen we in contact met een paar van onze "lotgenoten". Het is een heel gevarieerde groep, er zitten zowel koppels bij die reeds biologische kinderen hebben (4), alleenstaande moeders (2) en momenteel nog kinderloze koppels (3).

Carole van de vzw Triobla zal ons gedurende het voorbereidingsprogramma begeleiden, een heel toffe "madame" die ons van in het begin al wist te boeien met een paar verhalen en anekdotes.

Wat stond er zoal op de agenda vandaag :

- Een kennismaking en introductie

- De adoptieprocedure

- Adoptiemotivatie

- Adoptieplannen en reacties uit de omgeving

De rode draad doorheen het voorbereidingsprogramma is uiteraard de adoptiedriehoek (hoe zie je deze zelf?), openheid in adoptie en verlies en rouwen.

Na de middagpauze ging het voornamelijk over de kandidaat adoptie ouders en hun rouwproces en ook over de afstandouders.

Wat het rouwproces betreft (bij het niet kunnen krijgen van biologische kinderen of het verlies ervan) heb je de eerste fase "de ontkenning" (jaloersheid, boosheid, verdriet, ...), daarna komt er een moment waarop je je eigen situatie aanvaardt en de dingen een plaats kan geven. Heel belangrijk hierbij is (vooral tijdens de evaluatiefase) om individueel na te gaan in welke fase je je bevindt.

Carole gaf ons 2 vragen waarover we eens moesten nadenken : 1. Is adoptie een 2de keuze of een 2de kans ?   2. Stel je wordt toch nog zwanger, hoe voel je je dan t.o.v. adoptie ?

Nadat we deze vragen behandeld en besproken hadden, ging het voor de rest van de namiddag vooral over de afstandouders. Dit werd aangetoond door een videomontage waarbij adoptiekinderen op zoek gaan naar hun afstandouders (zéér emotioneel). De gevoelens die bij ons naar boven kwamen en eventuele vragen en bedenkingen werden nadien nog eens besproken.

We hebben ook heel wat boeken- en filmtips gekregen om rond adoptie nog wat meer te vernemen, want eigenlijk weet je er nooit genoeg over.

Kortom, de eerste dag was een emotioneel "zware" dag, maar zeer leerrijk en het sterkte onze motivatie om door te zetten en om een kind een betere omgeving te bieden en alle kansen te gunnen om zich te kunnen ontwikkelen.

Hoopvol kijken we uit naar de volgende dag in het voorbereidingsprogramma.

.

 

21:37 Gepost door Geert en Inge in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Toon, Tuur en Miel op zoek naar ... Hallo Geert en Inge,
Bedankt voor jullie bezoekje aan onze website ! Voor jullie is met de start van de cursus het avontuur nu ook echt begonnen. We komen hier zeker ook regelmatig poolshoogte nemen en zullen jullie weblog ook linken op onze site OK ?
Vele groetjes van ons allemaal !

Gepost door: David,Greet,Toon,Tuur & Miel | 17-09-06

hier ben ik nog eens Hallokes,

Ik heb gelezen dat je je begin van je cursus hebt gehad.
Wat fijn te horen dat het je goed is bevallen.
Ik vergeet nooit dat ik in spanje zat en een mailtje naar ons gestuurd had, toen waren we nog van geen kwaad bewust en was alles nog picobello bij ons.
Maar we gaan nu een ander weg bewandelen, laat zeker nog iest van jullie horen, zo kunnen we stilletjes meegenieten van jullie adoptiemomenten.

Grts, Ilse

Gepost door: ilse-ludo-yens en zoë | 22-09-06

nog Lebbekenaars Hallo, via het Adoptie 2006 forum las dat jullie, net als wij, ook in Lebbeke wonen. Ook wij zitten volop in ons adoptie-avontuur van een Chinees kindje en hebben vorige week het langverwachte bericht gekregen van het adoptieburo dat we op 31/8/06 op de lijst van het CCAA zijn ingelogd. Nu moeten we niets anders meer doen dan wachten....en hiervoor zullen we nog heeeel veel geduld moeten opbrengen gezien de huidige wachttijden.
Ik las dat jullie nog aan het prille begin staan van jullie avontuur, maar ik kan jullie alvast een beetje geruststellen dat de jeugdrechtbank in Dendermonde vrij vlug werkt en het dus allemaal vrij vlot loopt. Als jullie nog info wensen over hoe het er bij ons aan toe is gegaan, aarzel niet en schrijf maar een mailtje!
Groetjes uit Lebbeke (Baasrodestraat)
e-mail: werk: keppens.k@pg.com
thuis: katleenkeppens@skynet.be

Gepost door: katleen | 24-09-06

vraag hallo ik heb jullie verhaal gelezen en mijn vraag en het is ben alleenstaand en 39 en ik zit er aan te denken om een kindje te adopteren ik ben wat aan het lezen geslagen en er is heel veel informatie kan iemand mij wat goede raad geven. want om een kind een goed huis en kans te geven is voor mij door slaggevend en het lijkt mij geweldig om moeder te zijn dus tips zij welkom.

Gepost door: grietje | 30-06-10

De commentaren zijn gesloten.