26-09-06

Voorbereidingsprogramma (dag2)

Vandaag hebben we de 2de dag in het voorbereidingsprogramma gehad.

Eerst mochten we onze mening geven over de eerste dag, eventuele vragen die er gerezen zijn of bedenkingen. Iedereen was het erover eens dat de eerste dag een echte onderdompeling was in het hele adoptiegebeuren, en een emotioneel vrij zware dag.

Nadien haalt Carole (van vzw Triobla) de agenda voor vandaag aan : het kind staat vandaag centraal, met eerst een video over kinderen die in een pleeggezin of in een tehuis geplaatst zijn en in afwachting voor een adoptie zijn.

Schokkende beelden gezien, voornamelijk de tehuizen in het voormalige Oostblok (Roemenië, Rusland,...) daar krijgen de kinderen helemaal geen affectie. Ze verroeren zich nauwelijks en je ziet op hun gezichtjes dat ze bang en hulpeloos zijn.

Daarna hebben we het gehad over het "kindrapport", we kregen een voorbeeld van zo'n rapport te zien, moesten een aantal vragen beantwoorden en dit werd nadien besproken. (Wat zijn de positieve elementen in het rapport ?, Waar heb je het moeilijk mee ?, Zou je bijkomende vragen stellen ? Zo ja, welke ?, Ga je in op het bemiddelingsvoorstel en motiveer je antwoord ?)

Over het kindrapport werd ook gezegd, dat dit meestal beperkt is tot een paar lijntjes, heel weinig informatie (afhankelijk van het land waaruit je een kindje adopteert). Meestal is de informatie objectief, heel af en toe wordt er ook een leugen meegedeeld. Soms wordt in het rapport ook melding gemaakt van de naam en adres van de afstandouder(s). Er wordt aangeraden om dan na te gaan in hoeverre dit correct is. Dit is belangrijk indien je zelf of je kind later zijn/haar roots wil achterhalen. Dit kan je via het adoptiebureau aanvragen. Via een contactpersoon in het land van herkomst kan er nagegaan worden of het adres correct is, of inderdaad de afstandouder(s) er nog wonen, ... Is dit effectief het geval, dan moet de relatie "warm" gehouden worden voor eventuele latere contacten.

Na de pauze hebben we het dan gehad over "Gehechtheid" (= een veilige, affectieve band met iemand hebben). 1 op de 10 adoptiekinderen heeft de neiging tot een hechtingsstoornis. Hechting heeft minder te maken met leeftijd, maar wel met het feit of het kind ooit 1 keer in zijn/haar prille leven een positieve ervaring heeft kunnen maken (werd het geknuffeld, heeft het kind voldoende te eten gekregen, werd het gestimuleerd,...). Hechting heeft ook te maken met de weerbaarheid en de veerkracht van het kind zelf.

Het was alweer een boeiende dag, we krijgen stilaan ook de andere kant in het adoptieproces te zien. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Toch geven we niet op, het kan ons alleen maar sterker maken.

Om af te sluiten, raadde Carole ons het volgende "positieve" boek aan : "Adoptiekinderen : Opvoeding en gehechtheid" van Femmie Juffer.

 

*************************************************************

                                                       

 Een paar foto's van ons Ardennenweekend met de hele familie :   

 1. Inge met Jannes op de schoot (het zoontje van Veerle en Bert, een nichtje van Geert)

 2. Foto gemaakt tijdens een wandeling in de Ardense bossen

 

IMG00104IMG00120

18:53 Gepost door Geert en Inge | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

hé jullie blog is nog leuker geworden en fijn dat jullie al aan de voorbereidingslessen bezig zijn. Bedankt dat jullie verslag uitbrengen, dat is altijd voor iedereen boeiend. Ik ben nu ook bezig met therapie en hechtingsproblematiek.

Gepost door: christine | 27-09-06

Veel succes Hallo,
Dank u voor het berichtje in ons gastenboek. Wij wensen jullie veel succes en veel geduld! Komende vrijdag gaan wij voor de eerste keer naar Horizon. We zijn reuze nieuwsgiering naar wat we daar allemaal horen gaan en tellen dus echt af!
Ja jullie mogen ons linken, al vraag ik dat altijd op voor hand aan de mensen.
Vele groetjes
Alison en Remy

Gepost door: Remy en Alison | 01-10-06

hallo Natuurlijk kom ik een kijkje nemen op jullie blogje. Bedankt voor jullie reactie, zal regelmatig bij jullie komen piepen ;-) groetjes

Gepost door: sylvie | 01-10-06

Hallo,
Wij moeten voor school een sectorwerkstuk maken en wij hebben het over adoptie en we zouden graag willen weten hoe u het heeft ervaren en het kind.. En vooral of een stichting u hierbij geholpen heeft.

Ik hoop dat u hier iets op heeft te vertellen.
Met vriendelijke groeten,
Janine en Sanne
sannepap@hotmail.com

Gepost door: Sanne | 26-11-10

De commentaren zijn gesloten.