12-11-06

Nieuws van de jeugdrechter

We hebben inderdaad deze week onze brief van de jeugdrechtbank ontvangen. Donderdag 7 december 2006 kunnen we voor de eerste maal verschijnen. Moeilijkheden verwachten we niet, de jeugdrechter moet deze eerste maal enkel onze motivatie horen en een maatschappelijk onderzoek aanbevelen.

Ondertussen zitten we echter niet stil, en blijven we ons constant informeren. Zo gingen we vorige vrijdag naar een info-avond van VAG. Het thema was:"Hoe wapen ik mijn kind tegen racisme?".  Moderator was Katherine D'Hoore, een psychologe die werkzaam is bij het VCOK. Ze gaf ons als inleiding enkele uitspraken waarmee je kan geconfronteerd worden. Aansluitend werd de definitie (volgens Van Dale) van racisme, discriminatie en de daarbij behorende vooroordelen besproken.

Je identiteit wordt bepaald door verschillende factoren zoals geslacht, leeftijd, het gezin waartoe je behoort, het land van herkomst, je uiterlijke kenmerken, vriendenkring, hobby's, school..............Je identiteit wisselt dan ook constant en bepaalde factoren krijgen een belangrijkere invloed op je ontwikkeling. Aan ons ouders is het belangrijk om ons kind op te voeden tot een "gezonde" jonge persoon, met andere woorden opvoeden zonder vooroordelen.

4 belangrijke stappen: 

  • een positief zelfbeeld naar je kind toe : associaties die we maken worden veralgemeend, Vb ga je handen wassen want ze zijn zwart (zwart wordt hier bedoeld als vuil). Het kind kan de verkeerde associatie maken dat zwarte kinderen vuil zijn. Zorgen dat het kind alle of zoveel mogelijk eigenschappen van zichzelf kan herkennen en terugvinden (bijv. in boekjes, speelgoed) --> referentiepunten. Als adoptieouder zelf ook positief staan tegenover de familie van het kind en het land van herkomst.
  • leren omgaan met de verschillen die er zijn en ze ook durven benoemen : Het "anders zijn" ook benoemen. Elk kind is individueel anders en dat moet toegejuicht worden. Alert zijn voor diversiteit. Is deze aanwezig in de crèche of de school waar je je kind naartoe stuurt.
  • kritisch denken over vooroordelen : Hoe ervaart je kind bepaalde benamingen zoals "neger, spleetoog". Wat vind het kind zelf een scheldwoord ? Wat is de moeite om op te reageren ? Wat kwetst en wat niet ?
  • leren opkomen voor je zelf, maar ook voor anderen : Als ouder moet je soms ook opkomen voor je kind, zeker als het gediscrimineerd wordt. Je moet als ouder een rolmodel zijn voor je kind.

Ondertussen zijn we druk bezig met het schrijven van ons levensverhaal. Dit moet namelijk klaar zijn en opgestuurd worden naar Kind & Gezin vóór we naar de jeugdrechter gaan.

 

 

18:09 Gepost door Geert en Inge | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

succes! Beste Geert en Inge, ik wens jullie alle succes toe in deze toch wel lang procedure, mag jullie wens uitkomen!! Vanuit het hart gewenst van ons beiden!

Gepost door: Dirk en FLeur | 19-11-06

Hoi Geert & Inge
Leuk te lezen dat jullie eerste verschijning bijna in zicht is.
Weeral een stapje dichter hé...
We duimen dat het mo niet te lang op zich zal laten wachten.
Lieve groetjes

Gepost door: François & Nicole | 23-11-06

De commentaren zijn gesloten.