05-05-07

Info avond VAG - Video Interactie Begeleiding

Wij zijn vrijdagavond afgezakt naar Roeselare om een info-avond van VAG West-Vlaanderen bij te wonen. Het thema was Video Interactie Begeleiding - Hechtingsverbetering tussen adoptiekind en adoptieouders. De voorstelling werd gegeven door Anne Loos van FIAC. Op de agenda stonden volgende punten : wat is het doel van VIB ? Wat betekent het ? Positieve interactie. Wanneer en voor wie VIB ? En tot slot een DVD - VIB in de praktijk.

Video Interactie Begeleiding is ontstaan in Nederland in de jaren 90. Het doel is de ingroei van niet-biologische kinderen in het gezin te bevorderen. De ouders helpen bij het afstemmen van hun gedrag op de behoeften van het kind. De hechting positief en interactief bevorderen.

Op de vraag "Hoe gebeurt de hechting tussen kind en adoptieouders" is geen pasklaar antwoord te formuleren. Het is zeer moeilijk om dit te verwoorden, ging Anne verder. Maar door het beeldmateriaal (VIB) kan je dit makkelijker aantonen. Je kan het beeld terugspoelen of stopzetten om een situatie te verduidelijken. (bijv. angst bij het kind aantonen). Het is belangrijk om in de beginfase de dingen en emoties te benoemen en je kind aankijken als je iets zegt of wil verduidelijken. Het is ook de bedoeling om de ouders te leren "meegaan" op het niveau van het kind (bijv. bij het spelen ook op de grond gaan zitten naast je kind).

Om een tot een positieve interactie te komen zijn volgende punten van belang :

* Communicatie : zowel verbaal als non-verbaal. De invloed van non-verbale communicatie is 5 maal sterker dan verbale.

* Interactie : het geheel van communicatie tussen het kind en de ouders.

* Sensitief gedrag : aanvoelen van wat je kind nodig heeft

* Responsief gedrag : gepast reageren op de waargenomen behoefte van je kind.

De 5 handvaten voor een geslaagde interactie zijn :

1) initiatief en ontvangst

2) kring vormen

3) overleg

4) conflict verwerking

5) leiding geven

 

Wanneer en voor wie is VIB bestemd ?

In Nederland ligt het initiatief volledig bij de adoptanten zelf. In Vlaanderen wordt VIB aangeboden door FIAC. Tijdens de nazorg kunnen de adoptieouders geheel vrijblijvend vragen om tijdens een huisbezoek een video-opname te maken van een alledaagse situatie. De beelden worden geanalyseerd door de begeleiders in de nazorg en besproken met de ouders in een volgend bezoek. VIB werkt in principe bij kinderen van alle leeftijden, maar het best bij kinderen tot 12 jaar.

 

Meer weten over dit thema ? Klik op volgende links :

http://www.adoptie.nl/vib/index.htm

http://home-3.tiscali.nl/~shantala/shantala/artikelen/ado...

http://users.telenet.be/FIAC-adoptiedienst/Nazorg.html

21:19 Gepost door Geert en Inge | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

gevonden... maar ga nu wat moeten bijlezen hier !
Groetjes, en tot schrijfs,

Gepost door: Steven | 10-05-07

't Is weer zover ! Weer tijd om te duimen morgen ! Nog even doorbijten en jullie zijn al over de helft. Laat ze maar eens horen wat jullie waard zijn :-).
Succes,
Greet

Gepost door: Greet | 10-05-07

was tof om jullie eens in het echt te zien gisteren in bertem. veel succes vandaag
ilse

Gepost door: ilse | 11-05-07

De commentaren zijn gesloten.