13-01-08

Amhaars voor dummies!!

't Zou toch geweldig zijn, als we wanneer we afreizen naar Ethiopië ons ginds een beetje kunnen verstaanbaar maken. Zo zijn we gestart met de eerste les van onze cursus Amhaars.

Zaterdagnamiddag hadden we met nog met 5 andere (wachtende) adoptie-ouders afspraak bij onze leraar. Uit respect voor hem, gaan we hier uiteraard niet elke les voluit neerschrijven. Maar we lichten al een tipje van de sluier op en jullie mogen allen meetellen tot 10.

Numbers

One

And

Two

Hulet

Three

Sost

Four

Arat

Five

Amist

Six

Sidist

Seven

Sebat

Eight

Semmint

Nine

Zetegn

Ten

Asser

De Ethiopische schrijfwijze, 't ja dat kunnen we nog niet hoor.

Het Amhaars (Amhaars: አማርኛ) is een Semitiche taal die in Ethiopië gesproken wordt en daar tevens de officiële werktaal is. Het wordt hoofdzakelijk gesproken in de regio Amhara en in de hoofdstad Addis Abeba. De etnische groep die de taal als moedertaal spreken, worden de Amharen genoemd.

De taal wordt door zo'n 27 miljoen als eerste taal gesproken en door zo'n 7 tot 15 miljoen als tweede taal. Het is na het het Arabisch, de meest gesproken Semitische taal van de wereld.

En nu mag RoH zo stilletjes aan met nieuwe toewijzingen voor de dag komen...

 

08:42 Gepost door Geert en Inge in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

06-01-08

Ethiopisch kerstfeest.

Het Ethiopisch kerstfeest, georganiseerd door vzw Finado, is in de eerste plaats een gelegenheid voor vele adoptiefamilies met Ethiopische kinderen en sympathisanten om samen te komen, maar je kan er natuurlijk ook gewoon naar toe komen om van de injerra te genieten of te snuisteren bij de verkoopsstandjes.

Wij waren gisteren alvast van de partij. Samen met onze vrienden uit het voorbereidingsprogamma hadden we afgesproken om ons eerste echte Ethiopisch Kerstfeest samen te vieren. Geert & Carine, Stijn & Peggy en hun dochtertje Mila waren dan ook present. We hadden bij ons thuis afgesproken om zo samen rond 16u30 in Berlare aan te komen. Even later zat de feestzaal dan ook bomvol.

Mila was in haar element, ze was terecht fier over de vlechtjes in haar blonde haar en haar tot vlinder omgetoverde gezichtje. Na onze tas koffie met lekkere wafel geserveerd hadden we heel wat leuke babbels. Heel wat bekende gezichten, een praatje maken met iedereen was haast onmogelijk....Er waren dan ook meer dan 600 feestvierder aanwezig. We hebben onze ogen de kost gegeven. Al die leuke kleine snoetjes...., dat we maar snel mogen afreizen naar Ethiopië. De driejarige Maglet, die gauw beste maatjes bleek te zijn met Mila zal ons bijblijven. We hadden ook een leuke babbel met haar papa.

Even later werden we verlekkerd op het kerstmaal, inderdaad een overheerlijke injera werd ons aangeboden. Even wennen aan de zurige smaak van het brood, maar toch wel lekker!! Een rijstpapje als dessert kon er nog net bij.....

 Melkam Yelidet Beaal !!! Zalig Kerstfeest!!!

Alvorens huiswaarst te keren hadden we nog een babbel met Walter van Finado. Hij vertelde ons dat hij zijn uiterste best zou doen dat wanneer we richting Ethiopië vertrekken we een bezoekje zouden kunnen brengen aan onze metekindje Hiwot, die we sinds kort dank zij onze kleine bijdrage ook een toekomst in Ethiopië kunnen aanbieden. We kunnen eigenlijk al niet meer wachten....... Alvorens de zaal te verlaten hebben we ons nog een boekje aangeschaft met vertalingen van het Amhaars naar het Nederlands. Volgende week starten we met onze eerste les.

En zo werd een onvergetelijke namiddag afgesloten. Bedankt aan iedereen. Geert & Carine, Stijn & Peggy en Mila zoals afgesproken we zie ons de volgende keer in restaurant Kokob. We spreken nog wel af hé.

Nu wordt het weer wachten op de volgende toewijzingen, we gaan er wel nog niet bij zijn, maar we schuiven toch wel weer wat plaatsjes op. Een toewijzing in 2008, of wie weet afreizen dit jaar richting Ethiopië zou geweldig zijn. Het kan eigenlijk niet snel genoeg gaan nu.....

08:45 Gepost door Geert en Inge | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |