19-04-08

Diversiteit - Hoe verloopt het eerste contact met je adoptiekind?

De voorbije week waren wij te gast op de 2 georganiseerde infoavonden van VAG. Dinsdag gingen we richting Bertem (Vlaams-Brabant) waar Mevr. Katrien D'Hoore, Psychologe Bij het VCOK ons toespraak over "DIVERSITEIT & RACISME".

Er werd vooral gewerkt rond de volgende vragen:

  1. Zal je kind meer gediscrimineerd worden indien het zijn/haar oorspronkelijke naam behoud.
  2. Worden jongens meer gediscrimineerd dan meisjes?
  3. Hoe moeten we reageren op racistische uitspraken?

Belangrijk is uiteraard dat "ons kind" zijn/haar eigen identiteit zal kunnen ontwikkelen. We zullen hierbij uiteraard de helpende hand zijn en opvoeden zonder vooroordelen.

  1. Zorgen dat hij/zij een positief zelfbeeld heeft.
  2. Hem/haar leren omgaan met het verschillend zijn van anderen.
  3. Kritisch leren omgaan met vooroordelen.
  4. Leren opkomen voor zichzelf.

We hebben bij deze voordracht toch wel wat opgestoken, maar hoe we dit nu allemaal echt in de praktijk zullen gaan omzetten, tja dat kunnen we hier misschien volgend jaar al wel "echt" vertellen. Als afsluiter van deze nuttige infoavond werd ons naar aanleiding van dit onderwerp ook een nuttig boek voorgesteld van Emma DAMON - "En ik, en ik en ik"

Vrijdagavond vertoefden we dan in Roeselare (West-Vlaanderen) waar kinderpsycholoog Bart Bisschops ons heel wat nuttige tips gaf over hoe we het eerste contact met ons kindje kunnen beleven. Voor ons is dat eerste contact nog wel een jaartje van ons verwijderd, maar we zijn op dit unieke moment toch maar beter goed voorbereid. We blijven nog altijd hopen om dit jaar een toewijzing te kunnen hebben en begin volgend jaar te kunnen afreizen. En al wat vroeger is, vinden we uiteraard ook leuk.

Het eerste contact met ons kindje zal niet alleen uniek zijn, maar tevens heel belangrijk. Een cruciaal momenteel voor ons kind, zowel als voor ons. Bart stelde iedereen wel gerust met de woorden: "Een belangrijk moment, maar geen alles of niets moment". We zullen met ons drietjes van dan af moeten werken aan een vertrouwelijke relatie, met vallen en opstaan. We moeten er toch wel rekening mee houden dat ons kindje in zijn dan nog wel jonge leven al heel wat zal hebben meegemaakt. Hoe jong ook, ons kindje zal de breuk met zijn ouders, zijn land, het klimaat, de taal en het weeshuis.........op de ene of andere manier toch wel anders beleven dan wij zelf. En op dat zelfde moment wordt ons kindje plots geconfroteerd met iets heel nieuws. Twee witte mensen worden plots zijn mama & papa. Voor ons zelf zal bij het eerste contact ook het woordje "kandidaat"- adoptieouder veranderen in dat waar we nu al zo lang naar trachten. We gaan van het ene op het andere moment plots mama & papa zijn. Een hele impact, met op dat ogenblik ook heel wat emoties.

Bart gaf ons mee dat kinderen in zo'n situatie toch wel heel verschillend kunnen gaan reageren. Het zal aan ons ouders zijn om dit te kunnen onderscheiden van elkaar.

  1. Een kind kan heel stil worden en rondom zich beginnen kijken,
  2. Maar kan tegen heel luidruchtig worden.
  3. Ons kindje zou kunnen ziek worden, de verandering van eten & klimaat kunnen hier eveneens een rol inspelen.

--> Opgepast met  wanneer een kindje zich blijkbaar heel snel aanpast, volgens Bart zou het kunnen gaan om "schijnaanpassing" en komt het verdriet van het zijn afgestaan pas later. Natuurlijk kan het ook gewoon echt wel allemaal van de eerste keer gewoon oké zitten.

Een ander belangrijk moment dat werd aangehaald was de aankomst van ons drietje in Zaventem. We zullen het wel niet kunnen vermijden dat we worden onthaald door heel wat familie, doch zullen we dit voordien echt moeten afspreken en doseren. Stel je voor dat zowat onze hele familie van dit moment zou willen meegenieten, 't zou echt wel een overrompeling zijn voor ons. Ook de eerste weken/maanden na onze thuiskomst zullen we het bezoek wat moeten beperken. Het belangrijkste is uiteraard dat wij met ons drietjes die eerste echt band kunnen smeden, en dit op het ritme dat wijzelf en ons kind samen zullen bepalen.

De voorbije  infoavonden van VAG waren wat ons betreft zeer nuttig. Dinsdag maakten we eveneens kennis met Belinda en Atilla. Na heel wat mailtjes naar elkaar, konden we elkaar eindelijk eens in levende lijve ontmoeten, en ja dat viel reuze mee. Bellinda & Atilla langs deze weg wensen we jullie echt wel heel veel geluk toe en duimen we dat het MO er binnenkort nu toch wel aankomt. Vrijdag was de VAG-avond een schitterend succes, met zo'n 100 belangstellenden moesten we zelfs naar een grotere zaal uitwijken..... helaas misten we hierdoor enkele contacten met andere ouders die hun aanwezigheid hadden aangekondigd. Wat wil je, bij zo'n massa volk ga je ook niet direct iedereen herkennen hé. Een volgende keer lukt dat zeker wel.

Volgende week staat er toch al wat op onze "adoptieagenda". Maandag gaan we naar de "Travel Clinic" in het UZ Gent, waar we onze eerste inentingen zullen krijgen. Komende donderdag staat er dan terug een VAG-avond gepland, ditmaal in Antwerpen. Het thema handelt dan over: "Hoe praat je met je kind over adoptie?"

De komende 2 weekjes genieten we van een verdiende vakantie, een reisje zit er dit jaar niet in. We gaan wel enkele dagen naar de Belgische kust, maar daar kunnen de weergoden nog altijd anders over beslissen.....

11:20 Gepost door Geert en Inge | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

prettige vakantie! Geniet van jullie vakantie. Is het gelukt met de prikken vandaag?
Dat boekje van Emma Damon is inderdaad een aanrader. Wij lezen er heel regelmatig in.
Groetjes
Marleen

Gepost door: Marleen & Bezua | 21-04-08

:-) Wij vonden de infoavond vrijdag ook heel erg interessant. Geniet van jullie weekje vakantie, en tot binnenkort!
Tabitha en Esli
http://our-ethiopian-flower.blogspot.com/

Gepost door: Tabitha en Esli | 23-04-08

leuke ontmoeting. Hoi Geert en Inge,
We vonden het ook leuk om jullie te ontmoeten en morgen babbelen we gewoon wat verder hé.
Mooi verslag van de VAG avonden hoor.
groetjes Belinda en Attila

Gepost door: Belinda en Attila | 23-04-08

hallo

Ik heb gelezen dat jullie ook op de vag avond in roeselare waren , jammer dat we elkaar niet gezien hebben , wie weet een volgende keer hè , nog veel succes .
En geniet van het mooie weer
grtjs wim & ilse

Gepost door: ilse en wim | 06-05-08

:-) Hoe gaat het ondertussen met de cursus Amhaars?
Groetjes!
Tabitha

http://our-ethiopian-flower.blogspot.com/

Gepost door: Tabitha | 07-05-08

De commentaren zijn gesloten.