03-06-09

Ijzige stilte bij zomerse temperaturen.

Er is weer een maand voorbij zonder dat er schot in de zaak komt. In de periode april/mei is er slechts 1 toewijzing gebeurd (een sibling). Daarnaast zijn er de afgelopen week enkele onrustwekkende berichten verspreid vanuit Amerika in verband met adopties uit Ethiopië (meer bepaald uit de regio Addis Abeba). We willen hiervoor verwijzen naar de volgende websites :http://ethioadoptionnews.blogspot.com/ en http://myjourney2ethiopia.blogspot.com/ - http://adoption.state.gov/news/ethiopia%20alert.html

Naar aanleiding van deze berichten, reageerde zowat iedereen in adoptieland. Gisteren kregen we via mail een reactie van het adoptiebureau RoH :

Beste families,

Wij hebben gemerkt dat er ongerustheid heerst in verband met de toewijzingen en adopties uit Ethiopië. Via dit bericht willen we jullie de meest recente stand van zaken meegeven.

De ongerustheid wordt gecreëerd doordat op enkele websites informatie is verschenen dat er geen vondelingen meer geadopteerd kunnen worden in Ethiopië.

Na navraag bij MOWA blijkt dat er inderdaad een onderzoek wordt gedaan naar het statuut van vondelingen in Addis Abeba. Het blijkt ook dat MOWA dit bewust stil hield omdat er enkel vermoedens zijn die men eerst wilde onderzoeken. De aanleiding voor het onderzoek is dat er de laatste tijd in enkele weeshuizen opvallend meer vondelingen waren dan in andere weeshuizen. De overheid onderzoekt nu of ze een reden kan vinden voor dit verschil tussen de weeshuizen. De politie die de vondelingenaktes opmaakt, wordt in deze hele situatie ook geëvalueerd. De politie verleent hun medewerking aan het onderzoek. Niettemin was de politie toch geschokt dat de overheid dacht dat zij verkeerd zouden gehandeld hebben.

Het onderzoek richt zich enkel op vondelingen die in Addis Abeba zelf zijn gevonden. De overheid wil de procedure volledig nagaan om duidelijkheid te scheppen in het statuut van deze kinderen.

Kinderen gevonden in de provincies kunnen wel geplaatst en geadopteerd worden. Het papierwerk voor die kinderen wordt in orde gebracht in de provincie en niet in Addis Abeba. Ook voor afstandskinderen en weeskinderen is er geen enkel probleem noch voor deze uit Addis Abeba noch voor deze uit de provincie.

Bruk liet weten dat MOC, Kids Care en Gelgela niet onderzocht worden in verband met de bovenstaande feiten. Momenteel hoeven kandidaten die via Ray of Hope een toewijzing kregen of wachten op een toewijzing zich dus geen zorgen hoeven te maken.

Wat betreft de mogelijkheid tot opstart met het Gelgela weeshuis dient Ray of Hope nog te wachten op het definitieve akkoord van de VCA om op te starten. Wanneer VCA het akkoord heeft gegeven kan Ray of Hope dadelijk een samenwerking met Gelgela starten zoals het met de andere weeshuizen kent. 

We houden jullie via de website op de hoogte van eventuele veranderingen in Ethiopië.

Het ray of hope team

Het is dus bang afwachten en hopen dat er deze maand positief nieuws komt onder de vorm van een toewijzing. Het wachten duurt nu al lang (zeer lang) en soms is die onzekerheid moeilijk te aanvaarden/verwerken.

18:32 Gepost door Geert en Inge | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Ik hoop echt dat jullie snel positief bericht krijgen, wat een lijdensweg!l

Gepost door: Wendy | 03-06-09

Hoop en ... Hopelijk krijgen jullie snel nieuws.
En jullie verdienen een medaille van zeer geduldige mensen te zijn.

Gepost door: Chris | 03-06-09

dit is inderdaad bang afwachten
wij hebben vandaag bericht gekregen dat onze courtdate niet doorgegaan is
onze kindje is een vondeling en deze dossier gaan momenteel niet door
zolang er niet meer duidelijkheid is

groetjes
Kathleen

Gepost door: kathleen | 03-06-09

Dit is echt balen voor jullie en vele anderen. We kunnen alleen maar hopen en duimen dat er terug schot in de zaak komt.
Lieve groeten

Gepost door: Gino, Ingrid, Andres* en Maithé | 04-06-09

Sterkte Ook wij leven nog altijd heel erg met jullie mee. We duimen!

Gepost door: Inge | 08-06-09

hipperdepip proficiat met ulle ukkie

Gepost door: vicky | 09-06-09

De commentaren zijn gesloten.